Selecteer een pagina

Andries Boertien

Het menselijk gedoe, dat teken ik.

Mijn portretten en figuren probeer ik op te laden met emoties. Het zijn meestal zwakke mensen: opgesloten in zichzelf, verstrikt in eigen gedachten en gevoelens. Ze kijken je recht aan. Dat levert bij de kijker dubbele gevoelens op; soms afkeer, soms mededogen. In de situaties waarin zij terechtkomen, bespeur je ongemak. De figuren lijken niet in staat om nader tot elkaar te komen.

Als vanzelf sluipen er absurdistische elementen in mijn tekeningen. Ze vormen een onmisbaar onderdeel van mijn handschrift. Ze zijn een uiting van mijn plezier in het tekenen en kunnen op de lachspieren werken. Maar ze versterken ook het ongemak en de eenzaamheid van de getekende figuren.

Tekenen is voor mij een vorm van wakend dromen. Ik heb er niet altijd grip op; het is een mengeling van sturen en gestuurd worden door de tekening zelf. Tekenen is vooral ook een spel; ik maak een wereld waarin alles mogelijk is. Met die behoefte ben ik als kunstenaar kennelijk geboren.

Als het werk niet lukt, leg ik mij daar niet gauw bij neer. Ik gum, ik knip of ik gebruik andere materialen. Ik leg weg en pak weer op. Op die manier breng ik een tekening tot een goed einde.

 

Persoonlijke gegevens

Andries Boertien

Meloenstraat 35

2321 GX Leiden

06-27 53 34 39

andriesboertien@hotmail.nl

Na  mijn opleiding tot onderwijzer en docent Nederlands kwam ik snel terecht bij een Amsterdamse uitgeverij, waar ik al jaren de eindverantwoordelijke ben voor de vormgeving van alle grafische producten. Van 2005 tot 2010 volgde ik de kunstacademie, De Nieuwe Akademie in Utrecht.

 

 

Exposities

 

2018  Fris, expositie van nieuwe leden ARS, Leiden

2018  Kunstroute Leiden

2016  Amsterdam, presentatie eerste nummer PLUK – de oogst van nieuwe vertalers, vormgeving en illustraties

2015  Gemeentemuseum Den Haag, twee werken, Zomerexpo Woest

2015  Kunst op vijf, Coevorden, duo-expositie, Uit het hoofd

2015  Presentatie op website Niji Art

2010  De Hulk, Almere-Haven, artist in residence voor drie maanden

2010  Corrosia! Expo Almere, Jonge aanwas

2009  World Art Delft, groepsexpositie

2009  Junushof, Wageningen, solo-expositie, In limbo

2009  Boekhandel Kniphorst Wageningen, Groepsexpositie

2008  BG 22-25 Almere, solo-expositie, Tekeningen aan de wand